ВТОРО ОТКРИТО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Г-Н РУМЕН РАДЕВ ОТНОСНО ОТКАЗА МУ ДА УВАЖИ ИСКАНЕТО НА УЧАСТНИЦИТЕ В ГРАЖДАНСКИЯ МИТИНГ, ПРОВЕДЕН НА 12.03.2017 Г. В ЗАЩИТА НА ОТЕЦ ПАОЛО КОРТЕЗИ

Господин Президент,

Ние, гражданите, присъствали на Митинга в подкрепа на отец Паоло Кортези и против ксенофобията и нацизма, и членовете на  Движение Обществен натиск,

сваляме доверието си от Вас.

Това е резултат от Вашето нежелание да уважите искането ни и да отправите Обръщение към нацията, което е Ваше право и задължение съгласно Конституцията на Република България. Вие не осъдихте ксенофобията, расизма и националсоциализма. Вместо да се обърнете към нацията, в интервюто си в Панорама на 17.03.2017 г. Вие си позволихте да коментирате нашия легитимен граждански митинг, организиран единствено от нас. Вие направихте погрешното внушение, че той е бил партиен, и освен това заявихте, че сме поискали от Вас участие в предизборната кампания. Вие, въпреки уверенията, които изказвате в интервюто си, не считате за важни толерантността, единството на нацията, равенството пред закона, човешките права и международните задължения на България като член на Организацията на Обединените Нации и на ЕС, както и нашата принадлежност към модерното европейско семейство.

Вие, който сте избран да бъдете представител на всички български граждани, подминавате с мълчание делото на отец Паоло Кортези във връзка с паметта за българските граждани-жертви на комунистическия режим в концлагер Белене, за което президентът Плевнелиев миналата година го награди с най-високо държавно отличие. Вие отказвате да коментирате незаконните действия на представителите на българската държава и на наш съгражданин, издигнал флага на Руската федерация в град Белене, като по този начин ги легитимирате.

С огорчение забелязваме, че българският върховен главнокомандващ последователно отказва да коментира руското знаме като аргумент за надмощие.

Вие допуснахте и легитимирахте с мълчанието си прогонването на свещеник от вероизповедание, регистрирано на територията на България, което доведе до влошаване на отношенията между българската Държава и римокатолическата Църква. По този начин Вие изключихте българските римокатолици от своето покровителство.

Вашето интервю показва дълбоко непознаване на проблема, и издава неразбиране, или по-лошо – незачитане на нашето единствено, много просто формулирано, искане до Вас.

Ние, като представители на присъствалите на митинга, на 13.03.2017 г. внесохме Открито писмо, което получи входящ номер. В него аргументирахме необходимостта от незабавно Ваше Обръщение към нацията. Апелирахме към Вашата държавническа мъдрост и поетите ангажименти за взаимодействие с представителите на гражданското общество, каквито сме ние.

Нашето искане не бе уважено и нашето писмо не получи отговор.

Очевидно е, че Вие не зачитате правата на българските граждани и чужденците на българска територия, и не бива повече да ги управлявате. Мълчаливата подкрепа за неофашистки и неонацистки действия и послания е несъвместима с изискването за Президента да олицетворява единството на нацията и функциите му на гарант на Конституцията.

Господин Радев,

Все още имате възможност да се извините на нас, на всички български граждани, които подведохте с неверните си внушения, и на отец Паоло Кортези, и да го поканите да приеме личните Ви извинения като държавен глава в удобно за него време.

Това е единственото достойно действие, което би могло да намали срама за българската държава от изстъпленията на нейните граждани и длъжностни лица във връзка със законно настанените бежанци в дома на Паоло Кортези.

Управителен съвет

Движение Обществен натиск

20 март 20 17 г.

София