Декларация относно заплахата за националната сигурност и евроатлантическия път на България

натоДо гражданите на Република България
До председателя на Европейската комисия г-н Юнкер
До правителствата на съюзните държави в ЕС и НАТО

 

 

 

Ние,

Подписалите се с имената си граждански сдружения и граждани,
Загрижени от последователно проявяваното нежелание на българската политическа класа да осъществява независима от чужди враждебни страни външна политика в безкомпромисно и твърдо отстояване на евроатлантическия път на България,
Омерзени от опита за т.н. „завой на България към Русия” лансиран в медийното пространство и неопроверган по ясен, категоричен и недвусмислен начин от българското Правителство,
Разгневени от опита на премиера на България г-н Бойко Борисов да реанимира и даде нов живот на отхвърлените като корупционни проекти – „Южен поток” и АЕЦ „Белене” ,
Потресени от липсата на адекватна рекация и достоен отговор на тази подмяна и провокация от която и да е политическа партия в България,
Приканвайки всички независими организации и граждани да се присъединят към нас,
С чувство на отговорност към Отечеството и изпълнявайки гражданския си дълг приехме тази

ДЕКЛАРАЦИЯ

относно

заплахата за националната сигурност и евроатлантическия път на България

Поведението на г-н Борисов като министър-председател на държава-членка в Европейския Съюз става все по-недопустимо за висотата на този пост и заплашва все по-явно нашата принадлежност към европейското семейство.

Изказванията му в последните няколко седмици могат да бъдат тълкувани в най-добрия случай или като признаци на недалновидност и неподготвеност в сферата на международните отношения и сигурността, или в най-лошия случай – като саботаж на пълноправното и достойно членство на България в Северноатлантическия Пакт и Европейския Съюз.

Неадекватните изказвания по повод предложението за обща отбранителна стратегия на страните членки на НАТО от Черно море и замяната с „ лодки и платноходки” които искал да вижда по „курортите Му” звучат изключително некомпетентно и недостойно за отговорен политик и премиер.
Също толкова неадекватна бе и реакцията на премиера по повод провокацията на руските правителствени наемници, нарекли себе си „Нощни вълци”, които митничарите и полицаите Му допуснаха на българска територия без щателна проверка и които заедно с български проруски паравоенни организации извършиха нагла демонстрация на българска територия.
Тези действия и бездействия са в пълен унисон с отказа на Правителството да обжалва решението на Арбитражния съд в Женева относно АЕЦ „БЕЛЕНЕ”.
Разпространяваните лъжи , че Европейската комисия и лично г-н Юнкер, „разрешавали” на България да строи газопровода „Южен поток” под формата газов хъб „Балкан”, както и на АЕЦ „Белене”, са меко казано недостойни.
Широко известен и доказан факт е, че тези проекти са не само ненужни от енергийна гледна точка, но и дълбоко корупционни по своя замисъл и изпълнение. Те са проява на желанието на Кремъл да увеличи енергийната зависимост на България и алчността на петата колона на Русия тук, стремяща се да се облагодетелства от това за сметка на България и гражданите й.
Тези сигнали за промяна на външнополитическия курс на страната са забелязани не само от нас, но и от лидерите на Турция и Русия при своята среща в Санкт Петербург. На официалната пресконференция там, г-н Путин е изразил „задоволство” от „промяната на ориентацията на България” относно големите инфраструктурните проекти с участието на Русия.

БСП – партията, срещу която Бойко Борисов говори най-много преди избори, вече поиска извънредно заседание на народното събрание и отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ в Белене.

Вече 7 години България няма изградена и пусната в експолатация нито една интерконекторна газова връзка със съседна страна, за да си гарантира енергийната независимост.
Забавянето на модернизацията на армията ни, опитите за недопускане увеличаване на разходите за отбрана не минаха без пасивното и активно участие на премиера. Публичните и парламентарните сканадали за ремонта на изтребителите за бойната авиация в Република Полша, думите, че Президентът Плевнелиев е „ястреб”, че ще праща „министри на кораби” да стрелят по руснаците и т.н и т.н . бяха забелязани и предизивикаха у нас възмущение.
А като прибавим издигането и подкрепата на разделяща нацията ни руска кандидатура за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, се натрупват достатъчно факти, за да бъдем не само тревожни и загрижени, но и да заявим най-категорична позиция.

Днешната геополитическа ситуация не може и не бива да оставя място за импровизации и/или съмнение в евроатлантическата принадлежност и бъдеще на България.

Ние, гражданите напомняме за пореден и последен път, че България не е и не може да бъде държавата на Борисов или на мафията, а е нашата Родина. Тя е част от европейското семейство и ние няма да позволим нито капка съмнение в това или отклоняване от този избор.
В този връзка настояваме, Премиерът на България Бойко Борисов да подаде незабавно оставка, защото:

  1. Той продължава да прави изказвания и да предприема действия, които поставят под съмнение суверенитета на Република България и застрашават нейния образ на достоен и отговорен партньор пред съюзниците ни, както и способността й да защитава своята територия и граждани от всички заплахи.
  2. Той не използва всички правомощия, които има като министър-председател, за да укрепва позицията на България в ЕС и НАТО като сигурен и предвидим съюзник.
  3. Той не пресича своевременно и категорично политическото влияние и пропагандната агресия на чужди държави срещу България, не прекрати енергийната ни зависимост от Русия и намесата във вътрешните ни работи от страна на Русия и на Турция.
  4. Той не прекрати непрестанните опити за съживяване на отдавна отречени корупционни и неефективни проекти от т.н. „голям шлем” на Георги Първанов, с които се продължава енергийната зависмост на България от Русия и въвлича страната в нови дългове за десетки милиарди, които ще бъдат плащани от няколко поколения български граждани.
  5. Той не предаде всички договори и материали по проектите „Южен поток” и АЕЦ „Белене” на Прокуратурата и не поиска тя да започне наказателно преследване на отговорните за загубата на милиарди по тези проекти.

Поради тези причини ние заявяваме отговорно, че ескалацията на напрежението в страната и разделението в нацията ще нарастват. Това може да доведе до остри форми на граждански протести и конфликти, които допълнително ще дестабилизират политическата обстановка в България, на Балканите и в Европа
С цел да се гарантира националната сигурност на България и гражданския мир в страната приканваме г-н Бойко Борисов да подаде незабавно оставката на своето правителство.

София

12.08.2016 г.

За Сдружение „Движение Обществен натиск” – ДОН

Съпредседатели:
Манол Глишев
Кирил Чуканов
Димитрин Вичев

За Сдружение „България Обединена с Една Цел” – БОЕЦ

Председател
Георги Георгиев

За Сдружение „ Достойнство, отговорност, морал”

Председател
Иван Сотиров

Експерти и граждани

Васил Филипов
Христо Казанджиев
Алекс Алексиев

Подкрепящи:
Александър Иванов Димитров
Стефан Манолов Терзийски
Антоанета Борисова Ненова
Здравка Благоева Христова
Роберт Асенов Станимиров
Дарина Антонова Милошева
Ивайло Петрунов
Йовчо Ковацлиев
Красимир Дяков Костадинов
Елка Божинова
Иван Точев
Георги Василев Петров
Даниел Емилов Чакмаков
Ралица Врабчева
Димитър Иванов Карастоянов
Камелия Боянова Танчева
Райна Александрова
Радослав Николаев Славчев
Румен Андонов
Снежана Илиева Хайдарлиева
Вяра Пейчева
Самуил Сергеев Алвас
Йохан Лалов
Теодор Добринов Добринов
Дияна Момчилова Цекова
Стела Банкова
Стоян Кадиев
Мария Михайлова Хринчева
Здравко Кулев Кулев
Райчев Светльо Паунов
Добрина Бонева
Тахир Хасан Чолак
Добромира Николова
Теодор Спасов Спасов
Игнат Златков Игнатов
Венцислав Георгиев
Йорданка Ангелова
Борислав Дивчев
Георги Чолаков
Ева Владимирова
Захари Ст. Захариев
Красимира Цветкова Конова
Иво Тачев
Христо Богомилов Андреев
Александър Николов
Мирослав Цанков
Симеон Димитров Иванов
Венелин Лесидренски
Вероника Цветанова Костова
Венцеслав Андреев
Александър Василев Кинчев
Николай Атанасов
Борислав Дивчев
Тодорка Начева Пенчева
Стефан Иванов Георгиев
Анелия Веселинова Тонкова
Ивелина Дончева Вичева
Маргарита Томова
Константин Николов

Граждански сдружения и граждани, които споделят позициите изразени в тази Декларация могат да се присъединят към нея, като изпратят кратък текст „Подкрепям Декларацията на гражданите от 12.08.2016 г.” , напишат имената си и изпратят съобщението на e-mail: gdonbg@gmail.com