Декларация от Движение Обществен Натиск относно наложената мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер от 1000 лв. на нашия съпредседател г-н Манол Глишев

До: Министъра на вътрешните работи и Главния прокурор на Република България

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

От

Движение Обществен Натиск

Относно наложената мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер от 1000 лв. на нашия съпредседател г-н Манол Глишев

 

Уважаема г-жо Бъчварова,

Уважаеми г-н Цацаров,

Уважаеми дами и господа,

Българският гражданин Манол Богданов Глишев, привлечен като обвиняем, е съпредседател на Движение Обществен натиск и публичен активист, а не криминално проявено лице.

Дейността на Движението се състои в отправяне на постоянни критики и оказване на обществен натиск спрямо органите на властта, които не изпълняват добросъвестно задълженията си.

За подобен случай става дума и във връзка със случилото се на 26-ти април тази година. В тази връзка поддържаме тезата, че гражданинът Манол Глишев очевидно е невинен по обвиненията в извършени „непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред”. Това е известно всекиму, който е присъствал там, както и на всеки, който би се запознал с материалите по „делото”. Надяваме се – и на Вас.

От друга страна, с дейността си нашата организация и нейният съпредседател Манол Богданов Глишев често създават ефективни пречки пред незаконните действия на властови органи. Нашите видни членове винаги участват и подкрепят справедливите действия на граждани срещу беззаконието, което Вашите институции поддържат. Опитите Ви да репресирате организацията ни и нашите членове и симпатизанти ще срещнат нашия сериозен отпор.

За опит за политическа репресия възприемаме и последното решение на Прокуратурата да наложи абсолютно необоснована мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на хиляда лева.

Мярката бе обжалвана в надлежния срок и Прокуратурата през следващите няколко дни ще има възможност да поправи ужасната си грешка.

Ние като солидарни с нашия Съпредседател ще подпомогнем организационно кампанията за събиране на парите.

Впоследствие тези пари, ще се използват, за да заплащаме последващи гаранции на наши съратници, и ще ги искаме обратно от държавата с лихва.

Разполагаме с множество факти и доказателства, свидетелски показания и видеозаписи, които ще станат основание за не едно и две дисциплинарни, а защо не и наказателни производства в ръководените от Вас институции.

 

Уважаема госпожо Бъчварова,

Въпреки искрените ни надежди и опита ни да повлияем на Ваши служители да разговарят открито за беззаконията, които извършват техни колеги през юни месец миналата година, като част от неформалните организатори на инциативата „Качество, а не количество в МВР”, ние се сблъскахме с тотална липса на заинтересованост от Ваша страна. Нито една от декларациите с наши искания не е била разгледана до този момент. Изглежда, че единствената Ваша роля в това министерство е не да го реформирате, както обещавате, а да задържите същия и по-лош стандарт на полицейска работа, а съвестните Ви служители да са принудени да прикриват престъпниците сред Вас.

Налице са определени лица с Ваши униформи, които показват дълбоко непознаване и несъобразяване с българското законодателство, действащо на територията на страната, предубеденост и двойни стандарти, и дори бихме добавили, злонамереност и садизъм при налагането на тяхната представа за разпоредбите на това законодателство.

Другият наш Съпредседател, г-н Димитрин Вичев, също пострада от неправомерните действия на полицейските органи при техния издаващ непрофесионализъм и неуспешен опит да осигурят влизането на паравоенните пропутинистки сили в храма „Св. Александър Невски” на 01.07.2016 г. Съдебният лекар в показанията си по случая записа „Причинили са му БОЛКА.” (правописът е запазен). 26 дни по-късно преписката срещу виновника-полицай не е задвижена и под Вашето ръководство очакваме това въобще да не стане.

Административен съд-София е отменил не една и две заповеди за задържане, издадени от Ваши служители на наши членове.

Припомняме случая на 19ти Май т.г., когато Ваши служители преградиха пътя на Манол Глишев, за да не посети близкия магазин Била в подлеза на Софийския Университет. При това си действие те употребиха сила и ограничиха несъразмерно и без никакво основание неговата свобода на изразяване и на придвижване.

Ваши служители по време на акция от кампанията ни #НеФинансирамКрадци, насочена против престъпното увеличение на билета за градския транспорт в Столицата, издават разпореждане, с което забраняват на граждани да стъпват на платното за движение, без да съобразят, че това задължава тези граждани да левитират по свръхестествен начин, ако все пак пожелаят да се възкачат в превозните средства на криминалния Център за Градска Мобилност.

Вашият човешки и финансов ресурс – този на най-голямото министерство у нас – се хаби за колаборация с престъпници, репресии спрямо обикновени граждани и бумащина.

Вашият личен състав не може да бъде обучен дори да носи значката си на видно място.

Извършилите ареста на нашия симпатизант, по-късно минал в редиците ни – г-н Филип Николов, както и бъдещата звезда на балета, която се роди пред нас на тротоара при ареста на нашия симпатизант, са срам и позор за пагона. И това се случи на 27.04, във връзка с него Манол Глишев бе викан в 5то РПУ на МВР да дава показания уж „за дисциплинарно разследване”, без да му се дава информация за номера на преписката или други документи.

Но при цялото Ви лицемерие, Вашето министерство не се чувства достатъчно силно в помощта си на жертвите на престъпления, а се нуждае от допълнителни способи, Вашето министерство прокарва новия Закон за борба с тероризма, който дава на Вашите служители неограничени права за подслушване и разпореждане с граждански активисти.

Човек би решил, че не Вие, а един шеф на парламентарна група, известен с големите си уши, управлява МВР и го използва за саморазправа и репресия.

Това става в нарушение на всички международни и вътрешноправни разпоредби, като:

– Кодекса за поведение на Полицейските служители, приет от Общото събрание на ООН на 17 декември 1979 г. (Resolution 34/169);

– Конвенция срещу корупцията от 31 октомври 2003 г.;

– Резолюция 2005/68 за Ролята на доброто управление за насърчаване и защита на човешките права (Комисия по човешките права на ООН);

– Конституцията на Република България;

– Закона за Администрацията;

– Закона за Държавния служител;

– Закона за Министерството на Вътрешните Работи

Междувременно Вашето министерство отказва, като флагрантно нарушава изиксванията на ЗМВР, АПК, ЗДОИ, ЗДАНС и множество разпоредби от други най-разнообразни нормативни актове, да разглежда нашите сигнали, свързани с корупцията по високите етажи на властта, разпределението на обществени поръчки към офшорни фирми, както и пристигането на паравоенните „Нощни вълци”, тяхното настаняване, програма и въоръжение.

 

Г-н Цацаров,

Ваши служители и техни подопечни полицаи охраняват зорко и с оръжие престъпния Монумент на Окупаторката-Червена Армия, докато цяла София тъне в графити и нецензурни изрази. Истината е, че когато някой напише „К*р за ЛЕФСКИ” и допълни умозрението си със свастика върху същия паметник, полиция не идва, но ако надписите са „Борисов на съд” и „Цацаров-оставка”, Вие и Вашите служители го приемате много лично. Смъмрихте ли вече прокурора, който разпореди, че подобни на действията на четиримата задържани на 13.12.2015 г. са израз единствено на политическа позиция и не могат да бъдат квалифицирани като хулиганство?

Доволен ли сте от разкриваемостта на организираната престъпност, кражбите на коли, битовата престъпност, г-н Главен прокурор?

Кога ще дойде извинението Ви за десетките арести по прокурорско разпореждане без причина, без последващо обвинение, без никакъв шанс да се стигне до съд за виновниците?

Докога сигналите за полицейски тормоз и насилие ще се подават пред други полицаи?

 

Г-жо Бъчварова и г-н Цацаров,

Обмислете добре следващите си действия!

Опитите за постоянно разкарване на хора като Манол Глишев чрез актове, предупреждения, разпореждания, задържания, обвинения, протоколи и изобщо цялостното полицейско и прокурорско внимание към такива фигури представляват единствено политическа репресия от тоталитарен тип, както и нарушава конституционно гарантираните права на български граждани. Неумелото формализиране на властовия репресивен апарат спрямо публични, политически ангажирани личности едновременно нарушава Конституцията и законите, дискредитира самите органи, издава институционално безсилие и гузна съвест у ръководствата на МВР и Прокуратурата. Ако тази разнообразна по форми репресия не бъде прекратена, ние незабавно ще започнем да търсим правата си по съдебен път както в България, така и извън нея. Като при никакви обстоятелства няма да намалим гражданската си активност, а само ще я увеличим, изцяло в ущърб на неуспешно опитващите се да ни репресират органи.

 

Ние от Движение Обществен Натиск натрупахме опит в отношенията с хора като Вас. Въпреки усилията Ви, България няма да бъде полицейска държава с прокурор-регент. Граждани като Манол Глишев са гаранция за това.

 

Гр. София,

26.07.2016 г.