Позиция на Движение Обществен натиск по повод на Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими

totalitarni-rejimiПозиция на Движение Обществен натиск по повод на Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими

Вчера се навършиха 77 години от подписването на Пакта Молотов-Рибентроп между Съветския съюз и нацистка Германия. Тайният допълнителен протокол към него е по същество договор между двата сродни антихуманни и агресивни режима за разпалването на най-масовата и най-унищожителна война в човешката история.

След края на войната, единият от подпалвачите й, подписал Пакта Молотов-Рибентроп – нацисткият режим беше осъден и юридически, и морално и политически. Другият подпалвач обаче не получи своята присъда. Напротив, като победител той получи цяла Източна Европа, за да разшири обхвата на престъпленията си.

В този смисъл, ние – членовете на Движение Обществен натиск считаме, че войната подготвена с Пакта Молотов-Рибентроп не приключи на 8 и 9 май 1945 г. За България, Русия и други страни в Източна Европа, тя не приключи дори и през 1989 г., а продължава и досега. Престъпниците не само са още на власт, а е в ход ускорена рекомунизация. Истинската история за жертвите и репресиите се крие от поколенията. В общественото съзнание се напомпва носталгия по комунистическото минало. Пазят се, възраждат се, почитат се и се множат символите на репресивната идеология и паметниците на репресивния режим. Тихомълком се възражда дори и култът към Сталин.

Симптоматично е, че дори уж-демократичната ни държава, управляваната от уж-дясно „антикомунистическо“ правителство отбеляза Деня на памет с оглушително протоколно мълчание.

Паметта на милионите жертви на тоталитарните режими изисква и зове:

– престъпленията да се знаят, изучават и помнят от следващите поколения;

– престъпниците и механизмите на престъпленията да бъдат разследвани, назовани и осъдени, и морално, и юридически, и персонално и политически.

За да не се повторят никога повече тези ужасяващи масови трагедии, за да има справедливост за жертвите и бъдеще за всички ни, трябва неотложно да се предприемат законодателни мерки за лустрация и декомунизация:

  • Забрана на висши функционери на репресивните режими и на лицата свързани с репресивния апарат и тайните им служби да заемат публични длъжности и да изпълняват дейности имащи отношение към формирането на външната и вътрешна политика, националната сигурност и общественото мнение.
  • Забрана на публичната употреба на всички символи и официални наименования, свързани с тоталитарните идеологии и режими.

Ние, членовете на „Движение обществен натиск“ считаме всичко друго за лицемерие, за кощунство спрямо паметта на около 100 милиона жертви на комунистическите режими и за гласно или негласно продължение на престъпното минало.

гр. София
24.08.2016 г.