КОЙ води кампанията срещу Лозан Панов, гражданското общество и демокрацията в България

Движение Обществен натиск относно опитите за разправа с председателя на ВКС Лозан Панов и инсинуациите срещу митинга в подкрепа на отец Паоло Кортези от 12 март 2017 г.

През изминалата седмица бяхме свидетели на позорно поведение от страна на мнозинството членове на ВСС, което за пореден път постави под въпрос доколко България представлява европейска демократична правова държава. Подготвяната „екзекуция“ на председателя на ВКС Лозан Панов не се състоя, но напрежението по случая остава. Като основна обосновка за започване на процедура срещу съдия Панов бе посочено обстоятелството, че е присъствал на организирания от Движение Обществен натиск митинг в подкрепа на отец Паоло Кортези от 12 март 2017 г. Събитието и заявяването на гражданска позиция биват определени като „политическа дейност“. За какво точно става въпрос?

На 25 май 2017 г. е образувана преписка № ВСС–7013. Повод е писмо на Ивайло Крачунов, главен редактор на Информационна агенция „Блиц“, с което той „сигнализира“ Етичната комисия при ВСС, че Лозан Панов посещава „политически мероприятия“. На 11 юни Крачунов гостува в предаването „Беновска пита“ по Канал 3 („телевизията на народа“). От него научаваме, че:

Прави се опит за един много неприятен сценарий срещу главния прокурор и прокуратурата с главни действащи лица Лозан Панов, кръгът около “Капитал” и гравитиращите покрай тях протестъри. Това, което няма да стане, е те да постигнат победа и да нанесат удар на прокуратурата.“

19866222_1538615966189609_2039617010_n

Също така:

“Премиерът още на изборите очерта кръгът на “Агнешки главички”, начело с Иван Костов. Надявам се поне да понесат морална отговорност. Разполагат с неограничена медийна власт. Това задкулисие може да спре като има трибуни като Канал 3, информационна агенция “Блиц” и вестник “Телеграф”, които предоставят различните гледни точки”.

През следващите дни и седмици последва координирана медийна кампания срещу Панов, в която активно участват членове на ВСС, известни с агресивната отбрана на нереформирания съветски модел на прокуратурата. Така например, представляващият ВСС, Димитър Узунов (отново в предаването на Беновска) в атаките си срещу Панов се позовава на президента Радев:

Президентът в интервюто си каза, че исканията му съдържат политика. Ето ви я политическата оценка на президента! Съмнявам се, че председателят на ВКС не познава Конституцията. Какво цели? Нека каже! Според мен той трябва да подаде оставка, след като и президентът каза, че се занимава с политиката. Ето тук е уронването на престижа”.

Така след масиран институционален и медиен натиск се стигна до 29 юни, когато не бе даден ход на процедурата срещу председателя на ВКС, понеже мнозинството от членовете на ВСС, бидейки предвождани от главния прокурор Сотир Цацаров, напуснаха театрално собственото си заседание, тъй като в защита на Лозан Панов се бил извършвал „цирк“.

Още предишния ден, след като вече беше станало ясно, че под „политически мероприятия“ се има предвид тъкмо проведеният на 12 март митинг в подкрепа на отец Паоло Кортези, Движение Обществен натиск, което е гражданска организация в обществена полза с регистрация в СГС и Министерството на правосъдието, отреагира срещу нелепите инсинуации на лицето Ивайло Крачунов (за неговата „независима журналистика“ свидетелстват приложените снимки и поздравителни писма) и поръчалите неговия „сигнал“. Събитието беше не „политическа дейност“, а проява на гражданска съвест и осъзнат дълг. Участвалите стотици граждани изразиха възмущението си от прогонването на един достоен и човеколюбив свещеник с безспорен принос към паметта за жертвите на престъпния комунистически режим. Сред присъствалите бе и Лозан Панов, който няма как с това да е нарушил Закона за съдебната власт и Кодекса за етично поведение на магистратите, тъй като не е извършил партийно-политическа дейност, а е демонстрирал гражданската си позиция по изключително болезнен проблем, засягащ цялото българско общество, а именно безнаказано вихрещите се ксенофобия и националкомунизъм. Нещо, което е неотменимо и гарантирано от Конституцията право на всеки български гражданин. Не така стои въпросът със системните политически внушения в медиите на други висши магистрати като Сотир Цацаров и Димитър Узунов, за които най-премерено казано е твърде съмнително дали са в обществена полза или в обществена вреда.

Възприемаме случващото се не само като удар срещу председателя на ВКС Лозан Панов, но и като опит членовете и съмишлениците на Движение Обществен натиск да бъдат сплашени. Това е очевидно стъпка към ограничаване на правото на гражданските сдружения да заемат и отстояват позиции по ключови за развитието на страната въпроси и към разбиването на българското гражданско общество. Интерес от това могат да имат единствено лица, стоящи зад престъпния модел на управление и целящи ерозирането на и без това крехката българска демокрация.

Припомняме, че по случая с прогонването на отец Кортези се обърнахме с отворено писмо до президента Радев с искане ксенофобията, нарушаването на правата на човека и националкомунизмът да бъдат заклеймени. Тогава реакция от държавния глава нямаше. Сега си питаме дали отговорът му не се състои в неговата „политическата оценка“, използвана в опита за разправа със съдия Панов и инсинуациите против митинга от 12 март?

Движение Обществен натиск отправя също така и следните въпроси до ВСС, главния му секретар и председателя на Етичната комисия при съдийската колегия.

КОЙ сезира Етичната комисия при съдийската колегия?

КОЙ извърши проверка на фактите и обстоятелствата?

КОЙ предложи решение за внасяне на преписката на Пленума?

Как се взе решението в Етичната комисия, с колко гласа за и колко против и кога бе подписан протоколът?

Защо въпросният протокол още не е публикуван на сайта на ВСС?

Колко сигнала срещу магистрати за нарушение на Етичния кодекс и по-точно за „политическа дейност“ има пуснати до Етичната комисия през нейния петгодишен мандат?

<
>