Не на галопиращата цензура и пълзяща диктатура!

ПОЗИЦИЯ

на Движение Обществен натиск

относно цензурата върху свободното слово и пълзящата диктатура у нас

Медийната свобода в България отново беше погазена. Управлението на телевизия BiT едностранно реши да свали от ефир предаването на Люба Кулезич „Честно казано“. Каквито и да са изтъкнатите формални поводи за това решение, публична тайна е, че поставената начело на BiT изпълнителна директорка Симона Ангелова е сложена там не за да развива телевизията, а за да унищожи свободната атмосфера на тамошните предавания. Г-жа Кулезич може и да има противоречиви епизоди в професионалната си дейност в миналото, но е факт, че в последните издания на предаването си действително свободно критикуваше управлението на министър-председателя Борисов и говореше открито за диктатура. На това властите не издържаха.

Едновременно с този сюжет тече и тормоз под формата на прокурорски проверки срещу вестник „Капитал“ и уебсайта „Дневник“. Формалните поводи отново са налице – разследване относно потенциално незаконни бизснес начинания на един от собствениците на тези медии Иво Прокопиев. Не е изключено г-н Прокопиев да има сенчести сделки, но в случая още веднъж става дума за цензура, защото течащият тормоз вреди на свободната журналистическа дейност на екипите на „Капитал“ и „Дневник“, които обикновено също са сериозно критични към българските власти.

Тревожен симптом за медийната свобода в България е, че неслизащият от телевизионен екран през последните месеци Георги Харизанов е назначен за главен изпълнителен директор на ТВ Европа при положение, че той е с влязла в сила присъда за изнудване. Има основателни причини да се смята, че медийните му ангажименти са предимно в интерес на премиера Борисов и на сенчестия медиен могул Делян Пеевски

Цензурата е незаконна, опасна и напълно неприемлива. В съгласуваните действия срещу свободните медии у нас за пореден път личи вредното за нацията ни съдействие между руското влияние, криминалните интереси на съвременните наследници на някогашната ДС, правителството на Бойко Борисов и Делян Пеевски. Резултатът е подлагането на българската публика на лъжлива, затъпяваща пропаганда в полза на Кремъл, на криминалната култура, наложила се у нас, и на сегашния кабинет. Тези действия са в пълен ущърб на свободното слово, на законността и на демократичните принципи, които единствени могат да осигурят на България бъдеще сред цивилизованите нации.

Припомняме, че именно в предаването на Люба Кулезич се състоя разговор с набързо уволнения от Българска Академия на Науките (БАН) Петър Кърджилов, който извади наяве тревожни факти относно начина, по който правителството влияе на Академията за по-благоприятна прогноза в доклада за АЕЦ „Белене“. Това стана в момент, в който повечето български медии спазват удобно мълчание за поредната руска атомна катастрофа в Южен Урал. Подобно на 1986 г., когато властите и медиите в България не предупредиха гражданите за Чернобил.

Медийната свобода не е абстрактна концепция без връзка с живота. Посегателството върху тази свобода ощетява всички граждани.

Ето защо смятаме за свой граждански дълг да отбележим все по-видимата цензура и пряката опасност от установяване на диктатура в България. Свободата на словото е под заплаха и е крайно време всички действително демократично мислещи хора в страната ни да се обединят за общи и решителни протестни действия в защита на Конституцията и Републиката срещу произвола на едно самозабравило се, криминално и зависимо от Кремъл управление.

София, 24 ноември 2017 г.
УС на Движение Обществен натиск