Позиция на ДОН по повод уволнението на реставратора Владимир Руменов

Движение Обществен натиск 

ПОЗИЦИЯ

по повод уволнението на реставратора Владимир Руменов

от Националната художествена галерия

 

На вниманието на:
Бойко Борисов, министър-председател на Република България,
Вежди Рашидов, министър на културата;
Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия,
Тибор Наврачич, Комисар по образование и култура при Европейската комисия

 

Новината, че г-н Руменов е бил уволнен едва ден след острите обществени и медийни реакции срещу заплахите на министър Рашидов към журналиста Георги Ангелов, не беше изненадваща. Това е стилът „Рашидов”.

Владимир Руменов представлява „Форум културно наследство” и в това си качество участва в „Денят започва с култура” заедно с проф. Велислав Минеков. Двамата говориха за вредните промени в Закона за културното наследство и премахването на държавния контрол над съдбата на исторически паметници. Рискът от предстоящо закриване на Националния институт за недвижимо културно наследство беше добре известен още при скандала със съсипването на софийското Ларго от страна на Министерството на културата. В резултат водещият на предаването получи „само” заплахи, защото поне засега Рашидов няма власт над Българската национална телевизия. Проф. Минеков пък е в независима позиция и срещу него Рашидов не си хаби барута.

А Владимир Руменов направо беше уволнен. Без предизвестие. Не, това не е по професионални причини, защото, ако той нямаше ценз за заеманата длъжност, просто нямаше да я изпълнява 40 години. Разбира се, такъв аргумент не може да стигне до тоталитаристкото съзнание на Рашидов. Или може би министърът иска да каже, че у нас всеки може да бъде назначаван безпринципно – за да може пак така безпринципно да бъде и уволняван? През годините на своите два мандата този човек неоправдано уволнява директори на училища и галерии. Той явно не вижда нищо лошо в произвола и беззаконието.

Ние обаче смятаме точно произвола и беззаконието за основен проблем на България. А Рашидов е част от този проблем. Вече изразихме солидарността си с Асоциацията на европейските журналисти и настояваме за оставката на злополучния министър.

Сега изразяваме солидарност и с професионалиста, реставратора, декоратора, почтения човек и активния гражданин Владимир Руменов. Уволнението му е по политически причини и представлява акт на институционален тормоз. Той трябва да бъде незабавно възстановен на заеманата от него длъжност.

 

Съпредседатели на Движение Обществен натиск:
Димитрин Вичев,
Кирил Чуканов,
Манол Глишев

София, 7 юли 2016 г.