Позиция на Движение Обществен натиск по повод писмото на министъра на културата Вежди Рашидов до г-н Георги Ангелов, журналист

ПОЗИЦИЯ

на Движение Обществен натиск

по повод писмото на министъра на културата Вежди Рашидов до г-н Георги Ангелов, журналист

 

Министърът на културата, скулпторът Вежди Рашидов си позволи да диктува на един журналист какво да говори и какво – не. И го заплаши. Това беше грозно, беше против свободата на словото и е немислимо поведение от страна и на човек на изкуствата, и още повече на висш държавен служител в демократична страна.

Това дори не е първата възмутителна проява на Рашидов. Неговото поведение по време на публичния скандал със съсипването на софийското Ларго от страна на повереното му министерство също беше абсолютно нетърпимо. Назад в биографията на този човек, нелепо озовал се на отговорен пост, има още прояви, които правят сегашната му политическа кариера пореден повод за недоверие към и без това вредното за България сегашно правителство. Но всеки кабинет, от който Рашидов може да бъде част, автоматично губи легитимност. Ако припомним дори само факта, че Рашидов се е появявал пиян на официални събития и напълно непровокирано е удрял полицай, всякакви други думи стават излишни.

Движение Обществен натиск се солидаризира с позицията на Асоциацията на европейските журналисти и настоява министър Рашидов незабавно да подаде оставка, а след това – и да се извини на г-н Ангелов за непристойното си поведение.

 

Съпредседатели на ДОН:
Димитрин Вичев,
Кирил Чуканов,
Манол Глишев

06 юли 2016 г.