Позиция на Група за Обществен натиск относно Кремълската агресия – 18.05.2015 г.

Позиция на Движение Обществен натиск
относно Кремълската агресия

“Кога най-после българската държава ще се защити от кремълската агресия?
На 17 май, неделя, пред посолството на Украйна бе извършена поредната провокация, инспирирана от Кремъл. Като всички подобни предишни неосъветски мероприятия и това беше триизмерно. От една страна, целеше публично дискредитиране на украинската държава и брандирането и като “фашистка”, подбуждаше криворазбрани псевдобългарски “националистически” страсти – .. от друга Същевременно трета цел беше поставянето под съмнение европейската принадлежност на България и идентичност на украйна Трийсетина мними бесарабски българи, а всъщност бесепарски и атакаджийски представители на путинистката пета колона, предвождани от отговорния другар Белалов, “спонтанно” протестираха срещу някакво въображаемо погазване на нашите сънародници в украйна. По щастлива случайност сборището беше конфронтирано от истински бесарабски българи. Отхвърляйки нелепата претенция на самозванците, те защитиха доброто име на Родината си украйна и личното си и национално достойнство на българи. След получената подкрепа от неколцина български патриоти и демократи нашите сънародници от Украйна демаскираха категорично путинистката лъжа. На шайката рубладжии не им оставаше друго освен позорно да се разотидат.
Цялата трагикомична случка поражда един много съществен въпрос. При ясно заявената от страна на България подкрепа за целостта и суверенитета на приятелска европейска Украйна защо и как МВР допусна враждебна предварително подготвена акция от страна на фактор, представляващ заплаха за националната сигурност? За преднамереността на активното мероприятие несъмнено говори манипулативното отразяване на събитието от най -гледаната руска телевизия . Очевидно е намерението на Кремъл, възползвайки се от нашата съпричастност с бесарабските българи, да отвори нов украински фронт с импровизирането на още един регионален сепаратизъм в изтерзаната страна. Действието цели допълнителна дестабилизация на Украйна и не ПО -малко подриване на вътрешния ред и външната политика на Република България. Питаме се съответно какво точно прави по въпроса ДАНС, за да защити националните интерес и сигурност. Проблемът стои с още ПО-голяма тежест на фона на нестихващите напъни на Атака, БСП и “свободни” електрони със зависмост от ДС като “патриота” Велизар Енчев да дискредитират евроатлантическата принадлежност на България в услуга на чужда враждебна сила.
Очакваме от прокуратурата, МВР и ДАНС да изпълнят конституционните си задължения за защита на суверенитета и заявената държавна политика на страната ни “.

Група за Обществен Натиск
Димитрин Вичев
Христо Анастасов
Кирил Чуканов
Манол Глишев
Александър Малинов