Позиция на Движение Обществен натиск – относно политическата криза в България

15592219_1325221890862352_2013613105_nВсяка държавна нестабилност и институционален блокаж винаги и навсякъде са били резултат от дълго натрупване на системни слабости и проблеми в управленския механизъм. Днешната българска политическа, парламентарна и правителствена криза не прави изключение. Отказът на ДС-върхушката и комунистическата партийна номеклатура, които държаха контролния лост на случването на „промените”, да разберат, че не може да има полудемокрация, полуправова държава, полупазарна икономика и полупринадлежност към западния свят, води неизбежно до цялостното зацикляне на полусистемата, родена от това напълно невменяемо инженерство. Бойко Борисов и неговата полуграмотна политическа база са просто поредният пагубен инструмент в изграждането на така старателно завършения пълен институционален и държавен провал.

Неистовото желание на „системните” играчи да запазят и укрепят съществуващия полуевропейски-полуориенталски полумодел освен до комична слабост и безпомощност генерира един напълно реален и много опасен политически хаос, който в една нестабилна и динамична геополитическа среда може да предизвика трагични и дори фатални последствия за страната. Разрушителна кремълска агресия заедно със заплахите от налагания тоталитарен режим на Ердоган са смъртоносна опасност дори за добре устроени и силни европейски държави, а какво остава за корумпираното непреходило се недоразумение, в което едни хора превърнаха нашата Родина. Безотговорността на Бойко Борисов, Цветан Цветанов и тяхната управляваща клика, впрочем идваща след също толкова безотговорна комбина от БСП, ДПС и Атака (последната партия в момента градивен елемент на „обединените патриоти”), направи България неуправляема. Амбицията на претендиращите, че представляват починалия  преди година Реформаторски блок, да съставят каквото и да е подобие на правителство е трагикомично неадекватно. Хора като Божидар Лукарски, които изначално торпилираха чрез „трикове” всяка, макар и слаба, надежда, че ГЕРБ биха могли да бъдат принудени да извършат нужните реформи, се опитват да играят днес ролята на спасители на страната от хаоса, направен неизбежен от тях самите.

„Чистата” мажоритарна избирателна система, която един циничен актьор успя да продаде като вълшебен цяр на една фрустрирана част от българско население, е най-голямата пряка заплаха пред българската демокрация. Ние бихме искали да вярваме, че в този или следващия парламент ще се намерят достатъчно истински народни представители, които да разбират, че техен дълг е да разбият мантрата за неизбежността на признаването на един неуспял референдум, вместо да се крият зад „народната воля”. А ние сме сигурни, че сегашната безизходица ще подтикне истинските български родолюбци да се задействат, за да спрат хлъзгането на България към пропастта, което е възможно само през една пълна и радикална обнова на обществото и държавата.