Позиция относно действията на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев по назначаването на служебно правителство

„Движение Обществен Натиск” изразява своята дълбока тревога за ситуацията на властови вакуум, която възникна в Република България след изявлението на г-н Президента по-рано днес.

Конституционното задължение на Президента да назначи служебен премиер и правителство подлежи на изпълнение, а не на тълкуване по целесъобразност. То не може да се преотстъпва дори на вицепрезидента, камо ли на трето лице, като избрания за Президент, но все още невстъпил в длъжност г-н Румен Радев (който освен всичко друго неведнъж е демонстрирал схващания за бъдещето на България, които изцяло си противоречат с позициите, защитавани от сегашния държавен глава).

Ако не бъде излъчен служебен кабинет, до прекратяването на мандата на действащия Президент на 22.01.2017 г. ще са минали 64 дни от оставката на правителството на г-н Бойко Борисов, в които Република България ще е била управлявана от нелегитимно и напълно политически безотговорно правителство в оставка – и в които е имало достатъчно време за назначаване на служебен кабинет според конституционните правомощия на действащия държавен глава.

Краткият срок, в който може да действа назначено от настоящия Президент правителство, не е аргумент то да не бъде съставено: такова правителство би имало за задача тъкмо да артикулира проблемите и заплахите пред страната.

За нас това поведение е в ярък контраст с досегашната национално отговорна политика на г-н Плевнелиев, който неведнъж е влизал в ролята на гарант на Конституцията. Мотивацията зад настоящото действие трябва да бъде изяснена, за да не остават съмнения във възможно пренебрегване на конституционните задължения на държавния глава и увреждане на президентските функции.

Приканваме г-н Плевнелиев да изпълни задълженията си по начин, който съответства на високото му положение.

Движение Обществен натиск,

София, 21 декември 2016