Позиция на Движение Обществен натиск относно смъртта на Тодор Йорданов във Враца и нейният обществен отзвук от 14.01.2016 г.

Позиция на Движение Обществен натиск

относно убийството на Тодор Йорданов във Враца
и неговия обществен отзвук

Бог да прости загиналия млад мъж. Непоносимо е, че човек в пролетта на живота може да си иде По такъв нелеп начин. Гибелта му е още по-мъчителна заради ненамесата на преките свидетели на местопрестъплението. Това фактически е съучастие в убийство.
Недостатъчната тежест на повдигнатите обвинения срещу убийците предизвиква отвращение. Стана вече норма прокуратурата в България да не си върши работата и да не изисква достатъчни присъди за жестоки и нагли престъпления. Смъртта на Тодор Йорданов е на първо място трагедия за още едно българско семейство, но освен това е и поредна илюстрация на пълната негодност на държавното обвинение.
Особено грозен отенък на това убийство придават и нелепите реакции на министър-председателя Борисов и министъра на вътрешните работи Бъчварова. Призивите да се гледат сериали, омаловажаващите обяснения, че такива неща се били случвали По цял свят и най-вече зле прикритите заплахи за все ПО-основателните критики към МВР са прояви на цинизъм. Такива изказвания не могат да си позволят висши служители в цивилизована страна. Борисов и Бъчварова оскверняват паметта на загиналия, подиграват се със скръбта на близките му и обиждат цялата нация. Това не е за първи път. Няма извинение за такова говорене пред лицето на трагедията. Оставката е най-малкото, което трябва да се случи при подобна стъписваща грубост.
Убедени сме, че там, където законът е изоставил гражданите на съдбата им, те са длъжни да вземат защитата на живота си в свои ръце. В България нещата са доведени до отчайващото положение всеки да има нужда от средства за самоотбрана.

Всички български граждани сме Тодор Йорданов.

Движение Обществен натиск,
София, 14 януари 2016
Манол Глишев
Кирил Чуканов
Димитрин Вичев