Правителството трябва да бъде свалено

Позиция

на Движение Обществен натиск

относно необходимостта от протести срещу системния провал

на криминализираното българско правителство

2018 г. започна със серия убийства. Поредна, ударна доза провали на кабинета „Борисов-3“

Полицията не може или не желае да направи нищо срещу вълната от убийства в България. Безнаказаната стрелба в София и скандалната нелепост на противоречивите опити за обяснение на груповото убийство в Нови Искър за пореден път демонстрират пълната безполезност на МВР в сегашния му вид. Публична тайна е, че единственото реално предназначение на така наречената българска „полиция“ днес е охраната на властите от народната любов. Това се доказа и от необяснимия, внезапен грант от 100 000 000 (словом: сто милиона) лева средства на данъкоплатците, обещан от министър-председателя, за да се избегне нова полицейска стачка, граничеща с метеж. Държавата изглежда като заложничка на собствените си, уж „правоохраняващи“ органи, а недоверието на гражданите към служителите на МВР се задълбочава.

Екологична катастрофа в София и заплаха за Пирин

Едновременно с тези събития, така наречената „стабилност“, напразно обещавана от незавършващия мандатите си Борисов, бе разтърсена и от пълна държавническа безотговорност към проблемите на околната среда. Тази безотговорност може да доведе до болести и смърт за хиляди български граждани.

За пореден път се отчитат рекордно високи стойности на вредни емисии във въздуха в столицата – в пъти над допустимите норми. В София въздухът придоби горчив мирис, а същевременно системата за прогнозиране и предупреждаване при опасност от високи нива на замърсяване на въздуха, разработена от НИМХ и БАН, уверява гражданите, че концентрацията на фини прахови частици в нашия въздуха е ниска (под 50 μ/м3). Общината, изцяло подвластна на партията на министър-председателя, не прави нищо, за да намалеят тези вредни емисии. Скорошните скъпоструващи, повтарящи се „ремонти“ на централни столични булеварди с нищо не облекчиха трафика в града. Единичният билет за градски транспорт продължава да е с незаконно увеличената стойност от 1, 60 лв., срещу която и Движение Обществен натиск проведе кампанията #НеФинансирамКрадци. Незаконната цена надали насърчава употребата на градски транспорт от гражданите, които се движат с частните си автомобили, принудени от общината да допринасят за отравянето на въздуха. Кметът Фандъкова и общинските съветници от ГЕРБ отделиха от средствата на столицата само толкова пари, колкото да стигнат за еднократно измиване с топла вода на плочките пред НДК, където ще се проведат част от събитията, свързани с Европредседателството. Похвална грижа за добрите впечатления на група съюзнически чиновници, но толкова по-шокиращ с цинизма си става фактът, че пари не се намират за редовното почистване на улиците на столицата, при все че над 1, 5 милиона души в София дишат опасния прахоляк и са изложени на риск от респираторни заболявания. България веднъж вече е осъждана за вредните емисии и праха във въздуха през април 2017 г. от Съда на Европейския съюз. Изглежда, че от управляващата партия са забравили значението на обгазяването в Русе за падането на диктаторския режим на Тодор Живков, когото Борисов все по-видимо имитира.

В същото време Министерският съвет разреши безпрецедентно разширяване на зоните за законна сеч в Национален парк Пирин, с което постави лобизма на фирма „Юлен“ и на собственика на Първа инвестиционна банка Цеко Минев над националните интереси и безопасността на жителите на Банско. 48% от горските площи в тази красива българска планина стават потенциално сечище, с което статутът на националните паркове се обезсмисля и се откриват възможности за унищожението на все още незасегнати зони не само в самия Пирин, но и на други места в страната, към които има инвеститорски интерес – като например Дуранкулак и Крапец. Унищожителната сеч в българските гори води до наводнения, които могат да бъдат изключително опасни за хората и собствеността им. Съществува риск Банско да получи не нови възможности за забогатяване на населението, а потоп, който да съсипе града и да струва твърде скъпо на неговите жители. Подкрепата на правителството за престъпните планове за „развитие“ на Пирин доведе до нови протести в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов, Свиленград и в други градове на страната. Изглежда, че тази протестна вълна има потенциала да се разшири и задълбочи.

Серия публикации в международната преса извади на бял свят факти за гигантската корупция в България. На това единственият опит за отговор откъм правителството бяха още цинични забележки, които никога не биха отминали без последствия в едно гражданско общество.

На фона на тези събития помпозното начало на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и манифестираното „доверие“ на високопоставени европейски чиновници към българското правителство изглежда като подигравка – и най-вече като жалък опит за изчистване на публичния образ на едно дискредитирано, корумпирано и некадърно правителство.

Борисов трябва да падне

Ние от Движение Обществен натиск сме убедени, че и този кабинет на Борисов не бива да завършва мандата си, а четвърти не трябва да има. Легитимните протести на българското общество срещу корупцията, липсата на съдебна реформа, безнаказаността на организираната престъпност и за защита на застрашената околна среда, която буквално е жизненоважна за всички ни, трябва да бъдат подкрепени.

Същевременно съзнаваме, че в сегашното Народно събрание не съществува легитимна опозиция на криминалния режим, пълзящ към диктатура. Също криминални партии като ДПС и БСП в никакъв случай не могат да бъдат приемливи алтернативи на сега съществуващото беззаконие – точно както и Борисов не беше никаква алтернатива на също толкова безобразния кабинет на Пламен Орешарски.

Затова смятаме, че правителството трябва да бъде свалено с масови протести, включващи гражданско неподчинение. Даваме си сметка, че съществуващите в България незаконни паравоенни организации и податливи на институционално „убеждаване“ зависими групички от лумпени ще бъдат използвани като провокатори срещу протестиращите граждани. Адекватен отговор на все по-страшните заплахи срещу демокрацията, свободата и живота на гражданите може да бъде даден само от едно решително, готово на всякакъв отпор общество. Но протестите, стачките и недоволството следва да обхванат всички сфери на живота и да доведат до забравена гражданска солидарност срещу криминалното статукво у нас. Все по-очевидно е, че сегашният зле маскиран хаос в България не може да се запази повече.

София, 13.01.2018

Движение Обществен натиск