Позиция относно противоконституционното присъствие на авторитаристи и расисти в българското правителство

Движение Обществен натиск

ПОЗИЦИЯ

относно противоконституционното присъствие на авторитаристи и расисти

в българското правителство

Крайно обезпокоително е присъствието на авторитарно и ксенофобски действащи лица в настоящия български кабинет. Още като народен представител Валери Симеонов си беше позволил фразата „Стига с тая демокрация“, която би довела до моментален край на политическата му кариера във всяка друга цивилизована страна. През март тази година, в навечерието на последните парламентарни избори бухенвалдският веселяк Симеонов върна България към мрачния исторически епизод на т. нар. „възродителен“ процес, нападайки на границата беззащитна възрастна жена и обвинявайки я именно в това, че тя си знае правата.

 

Такива действия са пряко нарушение на Конституцията на Република България, която забранява ограничаване на правата въз основа на раса, народност, етническа принадлежност и т. н. в чл. 6 (ал. 2) и разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, както и нарушаване на правата и свободите на гражданите в чл. 44 (ал. 2).

 

Не само авторитаристът и расистки действащият Симеонов, но и ДС-агентът Каракачанов е част от настоящото българско правителство. Тук има пряко противоречие с целия текст на действащия Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Също толкова компрометиращо за управляващата коалиция е включването в нея на системно расистки, противозаконно и антиевропейски прояващия се Волен Сидеров и неговата партия. Това положение е нетърпим скандал в държава, която претендира, че е правова и демократично управлявана. Присъствието на национал-комунисти, антидемократи и расисти в правителството нарушава законите и подкопава международния авторитет на страната ни. Подобно положение не съществува в толкова дивашки  вид в нито една друга европейска страна.

 

Хуманните и конституционните аргументи за съжаление не въздействат върху част от българското общество. За тази публика припомняме, че още преди изборите Европейската народна партия беше изцяло против съставянето на коалиция между ГЕРБ и т. нар. „патриотични“, а всъщност национал-комунистически и расистки организации. По-късно белгийският член на Европарламента Ги Верхофстат изрично обърна внимание на расизма в действията на „патриотичните“ партньори на управляващата у нас партия. Иска ли правителството ни изобщо да завърши мандата си? Или предпочита нарочно да провали предстоящото българско председателство на Европейския съюз?

Движение Обществен натиск,

София, 28 май 2017