Бюлетин „Кремълска Дезинформация” на Европейската външна служба

Бюлетин „Кремълска Дезинформация”
на Европейската външна служба

Брой 54 –
19 януари 2017 г.

преведен от екип доброволци и публикуван със съдействието на Движение Обществен Натиск

16402172_1371346489583225_17512255_n

 


 1. ОТ РЕДАКЦИЯТА

Отдавна в «Движение Обществен Натиск» следим  бюлетина за Кремълската дезинформация на Европейската Външна служба. Той съдържа обобщение на най-важните акценти на проруската антизападна пропаганда, и е едно подценявано средство за борба с дезинформацията.

Нашето Движение от самото си учредяване всекидневно се бори за противодействие на руската агресия в Европа и въпреки усилията ни  много наши съграждани стават жертви на заблудите, лъжите и манипулациите на руската пропагандна машина и започват сами да ги тиражират като истина от най-висш порядък.

Ето защо събрахме екип, който пое задачата да превежда ежеседмично бюлетина с най-важните опорни точки, които да имате предвид при анализ на една или друга новина.

Амбицията ни е в бъдеще да разширим тази дейност, за да правим свой собствен, български бюлетин на опорните точки на Кремъл, които насищат информационния поток и размиват представата за вярно и невярно.
Затова ще се радваме, ако ни информирате на фейсбук страницата на Движението за всички случаи на руска пропаганда, които забележите.

Ще сме благодарни на всяка страница във фейсбук или медия, която прояви интерес и пожелае да сподели резултатите от труда ни.

Заявяваме, че този превод по никакъв начин не следва да ангажира Европейската Външна служба, Бюрото за дезинформация или друг орган на Европейския съюз.

 

Ваш,

Георги Мишев

Член на Управителния съвет

На Движение Обществен натиск

Редактор на бюлетина


 1. ЗАВРЪЩАНЕ В УКРАЙНА

19 Януари 2017 г.

Превод: Димитър Русев

 

През отминалата седмица отново имаше много дезинформация за Украйна. “Документален филм” за Източна Украйна твърдеше, че руското военно присъствие в района е изфабрикувано от западните медии. Шоуто „Времето ще покаже“ на Руската държавна телевизия се фокусира върху отношенията между Русия и Украйна с твърденията, че Русия не е завземала украинска територия, не води сражения в Украйна и фактически изобщо няма военно присъствие там (http://bit.ly/2js6I3k). Разбира се, тези твърдения се оказват предварително опровергани от руски официални изявления, дори и на самия президент Путин (http://bit.ly/1kC94ch).

 

В друго телевизионно шоу беше обяснено, че  Русия наистина е анексирала Крим, но само за да спаси полуострова от неизбежна разруха (http://bit.ly/2jh7cXG ). Същата дезинформация беше излъчена и от чешкия прокремълски рупор Protiproud, който рециклира и използва отново старите недоказани и неоснователни твърденията за геноцид над рускоговорящите  (http://bit.ly/2iDpbsQ).

 

Както знаем, незаконната анексия на Крим от Руската федерация беше осъществена през февруари-март 2014 г., т. е. почти два месеца преди проруските протести  в Донецка и Луганска области да ескалират във въоръжени сепаратистки метежи (http://bbc.in/1FfegIv ). Службата на прокурора на Международния наказателен съд в Хага установи, че Руската федерация е разположила личен състав от въоръжените си сили, за да установят контрол над части от територията на Украйна, без съгласието на украинското правителство (http://bit.ly/2ftv6iT ).


16402377_1371346982916509_1068550222_n

 1. КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМАТ ИСТИНСКИТЕ ЧИСЛА

16 Януари, 2017

Превод: Георги Мишев

 

През последната седмица имаше масова дезинформация, насочена срещу подсилването от страна на САЩ на източния фланг на НАТО, както вече ви съобщихме  (http://bit.ly/2iMmGkG). Най-голямо впечатление прави, че броят танкове е крайно преувеличен (от 87 стават 3600 – http://bit.ly/2j7N5Lv).

 

Водената от САЩ операция „Атлантическа решимост” е представена като агресия на НАТО, насочена срещу Русия (http://bit.ly/2iOTESf ). В някои сайтове дори се посочва, че конфликтът с Русия щял да започне преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Д.Тръмп в петък (http://bit.ly/2jMn1sE ). Всичко това съответства на един от най-често срещаните наративи, които използва кремълската пропаганда. Западът бива представян като агресивен, търсещ военен конфликт, и стремящ се на всяка цена да обгради Русия (http://bit.ly/2i46HTd )

Това бе последвано от още дезинформация за НАТО: една фалшива снимка, за която се твърдеше, че показвала убити цивилни след бомбардировка на НАТО в Косово (http://bit.ly/2iMxnna). Всъщност тя показваше убити цивилни в Босна няколко години преди интервенцията на НАТО в Косово (http://reut.rs/2iKN0fS). Употребата на фалшиви снимки е често срещана тактика в пропагандните кампании, както сме писали и преди (http://bit.ly/2hrUtDG).

Твърдеше се също така, че НАТО и Западът стоят зад кампания за дезинформация срещу Русия (а не обратното, каквато е истината) и която включвала дезинформация относно свалянето на малайзийският самолет през 2014 г. – полет МН17 (http://bit.ly/2jqgeE8). Твърди се, че нямало доказателства полетът да е бил свален от ракета „Бук” и че твърденията за обратното на испанския авиодиспечер „Карлос” така и не са били разследвани. Разбира се, както писахме преди (http://bit.ly/2jqPAZu)), разследващите свалянето на самолета стигнаха до заключението, че ракетата, която го е свалила, е била изстреляна от руска установка, която е влязла на украинска територия и по-късно се е върнала в Русия – (http://bit.ly/2d980Nz).
Относно мистериозния авиодиспечер Карлос: Летището, където се твърди, че той работел, заявява, че по време на инцидента всички авиодиспечери са били украинци и че във всеки случай един испанец не би бил нает на такава (или която и да е друга) длъжност (http://bit.ly/1Vg9mEv). За съжаление изкривяването на фактите около трагедията на полет

МН17 за целите на дезинформацията продължава и до днес (http://bit.ly/2k3lY3N).


 1. МАЙСТОРСКИ КЛАС ПО ДЕЗИНФОРМАЦИЯ

16 Януари, 2017   

Превод: Кирил Чуканов

https://euvsdisinfo.eu/a-masterclass-in-disinformation/

През последната седмица видяхме почти перфектен пример за това как дезинформацията може да се разпространява. Слухът за увеличаването на натовските войски в Европа съдържа елемент на истина, смесен с фалшива информация, пасващи в често повтаряните прокремълски описания на НАТО като агресор, обкръжаващ Русия. Както се съобщава в задълбоченото проучване на Бен Нимо от Дигиталната юридическа изследователска лаборатория на Атлантическия съвет (@DFRlab https://medium.com/@DFRLab/three-thousand-fake-tanks-575410c4f64d#.6wj9iq4rx), фалшивата част от историята започва от малък уебсайт в Донецк, твърдящ, че НАТО се подговя за война с Русия, разполагайки 3600 танка в Европа. Тази дезинформация след това бива разпространена чрез някои от обичайните заподозрени (Global Research, David Icke, RIA Novosti и пр.), но по-притеснителното е, че фалшивите цифри се появяват в мейнстрийм медии като Independent и Шведското радио (последното е коригирало грешката си). В тези статии целият разказ не е повторен, но бройката е грешно посочена.

Какви са фактите?

Американски войски действително са пристигнали в Европа като част от засилването на военното присъствие на НАТО с цел повишаване на съвместната оперативност и бойна готовност, за да има възможност да се отговори бързо  на подновените заплахи, произтичащи от руската анексия на Крим през 2014 г. и хибридната война на Москва в Източна Украйна. Всъщност обаче подкрепленията включват 87 танка. 87. Има голяма разлика с 3600, 2800 или просто „хилядите”, които са бройките, посочвани в различни медии, разпространяващи дезинформация по тази тема. За сравнение цялата танкова мощ на САЩ възлиза на 8848 единици. Ако дезинформацията беше вярна, това щеше да означава, че 40% от американските бойни танкове са пристигнали в Европа наведнъж.

В изготвеното от Атлантическата DFRLab (Дигитална юридическа изследователска лаборатория) изображение може да видите в детайли как слухът бива разпространен на няколко различни езика чрез широка мрежа от конспиративни сайтове, блогове,  маргинално изглеждащи уебсайтове, официални руски информационни канали, а след това дори до някои солидни западни медии в рамките на няколко дни. Това ни показва, че прокремълската дезинформация има множестно канали и дирижирана мрежа от привидно независими източници, „потвърждаващи” се едни други  (както е описано в полезно изследване на RAND – http://www.rand.org/pubs/perspectives/PE198.html?adbsc=social_20160712_911961&adbid=10154653705963676&adbpl=fb&adbpr=5570860867), и как тя бива насаждана и разширявана по начин, по който може да достигне и до мейнстрийм публикации.


16395717_1371345859583288_1946004147_n

 1. ВЛЕКАЧЪТ, КОЙТО ЩЕ ГИ СПАСИ

Надежди към президентството на Доналд Тръмп в прокремълските медии

18 януари, 2017

Превод: Кирил Чуканов

https://euvsdisinfo.eu/expectations-of-donald-trumps-presidency-in-pro-kremlin-media/

Неделя вечер е традиционната голяма пропагандна вечер по Россия 1 ТВ и, както съобщихме миналата седмица, специалната информационно-развлекателна програма, осигурявана от този държавен канал, е все по-търсена. Тази неделя вечер започна с „главния пропагандист”, санкционирания от ЕС Дмитрий Кисельов, който представи отиващата си администрация на президента Обама като остаряла и стагнирала, сравнявайки я с продължителната ера на Брежнев в късните години на Съветския съюз. Обама и вицепрезидентът Байдън бяха показани как ронят сълзи, което изглежда като немъжествено и слабо представяне в руските очи. Това подготви  разговорът за статусите на Тръмп в туитър и неговата публична подигравка с журналист от CNN, които пък са знаци за това, че е мъжествен и свеж. След това позитивно представяне на Тръмп предаването продължи с обрат – ключови участници в екипа на Тръмп бяха посочени като дебнеща заплаха за Русия. Двете главни фигури в администрацията на Тръмп Тилерсън и Матис бяха откроени като разочарования предвид това, че признаха пред Сената нуждата от критична към Русия линия.

Очевидно утвърждаването на образа на Тръмп като подобна на цар фигура, забиколена от потенциално проблематични съветници, представлява подходящ наратив за информационно-развлекателния жанр. Същевременно то предлага и възможно обяснение в случай, че големите надежди за политиката на Тръмп към Русия не се оправдаят. Като цялостно изложение на вечерното шоу на Кисельов, включително с цитатите, преапоръчваме статията в Moscow Times (themoscowtimes.com/articles/russian-state-television-flips-president-obama-a-farewell-bird-56830).

По-късно същата неделя вечер в известното толкшоу на Владимир Соловьов бяха дебатирани очакванията към президенството на Тръмп. Популисткият партиен лидер Владимир Жириновски обеща, че Доналд Тръмп ще бъде политик от тип по-близък до руската аудитория, от този на отиващия си президент. Жириновски каза: „Тръм е нов тип политик. През 1991 г. аз заявих, че ще защитавам руснаците, а сега той ще закриля американците!” Други коментатори, поканени в шоуто на Соловьов, обещаха, че: „…антируската кампания в САЩ вероятно ще отслабне… Тръмп ще си постави реалистични цели. Да унищожи Русия не е реалистично за него. Но да постигне успехи във външната политика заедно с Русия е възможно за него!”

Руските медии отброяват, ентусиазирано като цяло, времето до стъпването на Тръмп в длъжност, както блогърът Алексей Ковальов подчертава чрез популярена снимка в туитър.

Коментаторът Андрей Архангелски пише във фейсбук за цялостния тон в руските медии в навечерието на инаугурацията на Тръмп: „Има нещо доминиращо навсякъде –„Само изчакайте, докато Тръмп дойде”. Удивително е как възрастни хора могат да свързват всички решения на всичките си основни проблеми дори не със собствения си господар, а с нечий друг господар. Просто изчакайте десет дни, седмица, три дни – просто изчакайте, Тръмп идва. Те дори не говорят за това какво ще направи той, просто  „изчакайте и вижте.” Нищо друго няма значение, всичко е спряло да се движи. Всички идеи и теории са като хора, блокирани на затрупан от сняг път, чакайки да дойде помощ, чакайки влекача, който ще дойде и ще ги спаси. Ти живеят от надеждата.”


 1. РАЗКРИВАНЕ НА ПРОПАГАНДА В ПРАЙМТАЙМА

 

13 Януари 2017 г.

 

Превод: Георги Мишев

 

https://euvsdisinfo.eu/debunking-in-primetime/

 

Най-популярният телевизионен канал в Латвия – ТВ3 (http://skaties.lv/tv3/ ) – започна 2017 година с ново шоу в неделя вечер, насочено към разкриване на дезинформацията. За пръв път периодично телевизионно предаване за дезинформацията заема ефирно време в праймтайма.

 

Първият епизод на „Теория на лъжите” (http://tvplay.skaties.lv/parraides/melu-teorija ) започва с уважавания разследващ журналист Ансис Пуполс, който въвежда водещата тема с думите: „Днес ще ви разкажа как Русия излъга за сваления малайзийски самолет”.

Г-н Пуполс описва факти, доказващи, че полет МН17 е свален от ракетна система „Бук”, която е влязла в Русия – заключения на съвместния разследващ екип, изследване на Белингкет, записани телефонни разговори на сепаратистите и показва откъси от руски телевизионни канали, които цитират безброй изфабрикувани теории веднага след инцидента. Външен експерт от Центърът за анализ на европейски политики обяснява, че тези многобройни теории се използват от Кремъл, за да се създава шум и да се отвлича вниманието на публиката в Русия и в чужбина от истината. Това е проблем, който сме обсъждали в Бюлетина – виж тук.

 

Професионално направеното предаване не оставя никакво съмнение у зрителя, че дезинформацията, разпространявана чрез руските медии, е част от стратегията на Кремъл да влияе върху общественото мнение. Първият епизод е гледан от много латвийци в неделя вечер. Следващите седем дават заявката да разкажат истината за случая с момчето, разпънато на кръст, използването на бежанците за създаване на страх у населението и други истории за дезинформацията.

 

Някои факти за полет МН17

 

Случаят с полет МН17 е чудесен пример как дезинформацията търси множество алтернативни грешни обяснения, за да подкопае вярата на хората за това, какво се е случило наистина, и се опитва да оневини истинските извършители за техните действия.

 

Събитието

 

На 17-ти юли 2014 г. полет МН17 на Малайзийските Авиолинии се разбива в източна Украйна. Самолетът е на път от Амстердам към Куала Лумпур. Всички 283 пътници и 15-членният екипаж загиват.

 

Дезинформацията:

 

Прокремълските медии промотират няколко конкуриращи се и несъвместими помежду си теории за свалянето на пътническия самолет:

 1. Украински изтребители са действали в зоната около катастрофата, което се твърди, че е потвърдено от испански авиодиспечер, работещ в Украйна, на име Карлос. (Россия/Вести: http://bit.ly/2evv8Xa );
 2. Целта на украинските ВВС е била да се свали самолета на президента Путин (Лайфнюз: http://bit.ly/2eRF7nR );
 3. По „неизвестни причини” Украйна е заповядала на самолета да се снижи точно преди катастрофата (Също Лайфнюз);
 4. Местни свидетели твърдяли, че някои от телата на мястото на инцидента не изглеждали „свежи”, от което се стига до извода, че самолетът е бил натоварен с трупове  при излитането си от Амстердам (Руская весна: http://bit.ly/1n0rQbC  );
 5. МН17 всъщност е бил полет МН 370, който изчезна през март 2014 г. в Азия. Това е базирано на предположението, че не са открити роднини на убитите на борда на МН17 (Нюз2: http://bit.ly/2eGpWNO  )

 

Руското правителство също направи опит да обясни какво се е случило по различни начини:

 

 1. През юли 2014 г. руското Министерство на отбраната представя  радарно изображение, което показвало украински самолет в близост до МН17. Твърди се още, че Украйна е преместила ракети „Бук” в близост  до територията на „бунтовниците”;

 

 1. Две години по-късно руското Министерство на отбраната представя различни радарни изображения.

Освен това, подправени на Фотошоп изображения са използвани в подкрепа на твърденията на Кремъл за МН17.

 

Дейността по разследването на свалянето на МН17 е делегирана на Международен съвместен разследващ екип. Той включва представители на холандския Главен прокурор и Националната полиция, както и представители на полицейските и съдебни власти на Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна. Целта на разследването е да се установят фактите, да се идентифицират отговорните и да се съберат доказателства, годни за представяне пред съд. Техническият доклад на Екипа приключва със заключението, че ракетата, която е свалила самолета, е изстреляна от руска установка, която е преминала на територията на Украйна и се е върнала обратно в Русия: http://bit.ly/2d980Nz.

 

Разговорите от прихванати телефонни обаждания и множество очевидци потвърждават тези открития.

 

Още повече:

 

Предишно разследване, извършено от Белингкет, независима разследваща организация, стига до същото заключение: http://bit.lyeqcg9r

 

Скоро след свалянето на полет МН17, руският канал Лайфнюз докладва, че прокремълските сепаратисти са свалили самолет на украинските ВВС АН-26, като показват и видеозапис от атаката. Този клип по-късно е премахнат и Лайфнюз променя историята си така, че да обвини Въздушните сили на Украйна.

 

Лидерът на „сепаратистите” Игор Стрелков-Гиркин публикува пост с подобно съдържание в социалната мрежа ВКонтакте, като поема отговорност за атаката. В него той коментира: „Предупредихме ги да не летят в нашето небе.” Този пост също така е изтрит.

Карлос, мистериозният авиодиспечер, не се е появил все още.

Белингкет демонстрира, че два различни набора радарни изображения са предоставени от Министерството на отбраната на Русия през 2014 и 2016 г., които са несъвместими помежду си.


 1. СТРАХУВАЙТЕ СЕ!

18-ти Януари 2017 г.

Превод: Георги Драганов

 

Скорошно проучване показва, че 85% от руснаците мислят , че светът се страхува от Русия. Това може и наистина да е така, но по-интересното е, че 75% от руснаците са убедени, че това е нещо добро.

 

В Съветския съюз мнозина граждани, може би дори по-голямата част от тях, са можели да “четат между редовете” и да приемат с леко недоверие официалната политическа реторика, т.нар. “официоз”. Успехът на официалната държавна пропаганда бе ограничен, дори и когато само едно малцинство активно изразяваше недоволството си. Наскоро публикувано проучване от руския “Фонд на общественото мнение”, отразено в статии на RBC Daily и “Российская газета” показва, че в днешна Русия официалните версии за случващото се масово се приемат, дори и при положение, че сегашните политически ръководители в Кремъл са запазили директен контрол само върху повечето стратегически важни медии и позволяват само ограничена свобода на медиите. Например 85% от анкетираните от “Фонд на общественото мнение” руснаци заявяват, че околният свят се страхува от Русия. Въпреки, че това може наистина да е така, по-интересното е, че 75% от тях смятат, че това е нещо добро. Това ясно показва, че всеобщия наратив на противопоставяне, насъскване към война и разпространение на конспиративни теории, които доминират в телевизиите с национален обхват и за чиято практика на действие Бюлетинът за дезинформация е писал многократно.

В действителност те са имали много пряко влияние върху начина, по който руснаците мислят за ролята на страната им в света и върху това, което е правилно и грешно в международните отношения.
По същия начин, когато ги попитат как възприемат живота в Русия, 70% описват Русия като свободна страна, 65% като силно развита страна и 58% -като богата. В този случай системната пропагандна кампания за това колко е ужасен животът извън Русия, и по-специално на Запад, може да окаже влияние върху броя на руснаците, които живеят с тези представи за свободата, развитието и просперитета на Русия. И накрая, 51% от руснаците смятат, че страната им бива погрешно разбрана в чужбина. Този резултат е свързан с дезинформационната тема за така наречената “русофобия”, която многократно е отхвърляна като несъстоятелна в Бюлетина.
Докато съветската пропаганда се основаваше на марксистко-ленинистката идеология, днешната пропаганда в Русия може, както виждаме, да работи едновременно с няколко много различни тези, които не трябва да се конкурират или да се побират в една и съща всеобхватна философия. Тезите могат дори да си противоречат с течение на времето, стига да следват правилата на традиционния политически популизъм и да предлагат истории, които хората искат да чуят.


 1. КАЦНАЛИ ЛИ СА НАИСТИНА АМЕРИКАНЦИТЕ НА ЛУНАТА

19 Януари 2017 г.

Превод: Георги Мишев

https://euvsdisinfo.eu/did-the-americans-actually-land-on-the-moon/

Спутник, новият руски правителствен сайт, ни информира миналата седмица, че група руски инженери и космически ентусиасти искат да изстрелят сателит, който да провери дали кацането на Луната наистина се е състояло. Планът е да се изпрати микросателит в лунна орбита, да се заснемат изображения на отпечатъци от стъпки и лунните роувъри по повърхността на Луната. Инициативата се представя като насочена към проверка на фактите („Проектът веднъж завинаги ще сложи край на теориите на конспирациите, че някои или всички кацания на Луната може да са инсценирани”), но от Спутник не крият съмненията си за автентичността на американското кацане на Луната. „Ако всичко върви по план, изстрелването на спътника може да стане до 2020 г.” – посочва статията. По-нататък са описани значителните препятствия, които трябва да бъдат преодоляни. Под „всичко върви по план” ентусиастите искат да кажат, че „проектът ще търси сериозен екип от инженери, готов да се занимава със сериозните проблеми на космическото пътуване до Луната и оттатък, както и достатъчно финансиране, около 20-30 милиона долара. Екипът също така се нуждае и от подкрепата на космическа агенция или от частна компания за достигането на лунна орбита.”

Пожелаваме на добър час на проекта.


 1. СНЕЖНИТЕ ЧОВЕЦИ – РАСИСТИ

19 януари 2017 г.

Превод: Димитър Русев

Дезинформация продължава да ни изненадва. Изданието  Bulgarian Times наскоро публикува статия, в която се твърди, че Европейският съюз планира да забрани снежни човеци. Това намерение, според текста, било мотивирано от впечатлението, че направата на белите снежни човеци пропагандира еднозначното превъзходството на бялата раса и наранява чувствата на небелите етноси. Твърди се, че в Европейския парламент бил внесен проект на закон, който предвиждал тези, които правят снежни човеци, но не направят поне два снежни човека с различен цвят- единият бял, а другият – жълт, да се наказват с глоба от 5000 евро.

Статията  цитира и евродепутата Марек Дуда – “консервативен католик”, който бил казал: “Това е окончателното разпадане на Европейския съюз”. Положихме невероятни усилия да открием такъв депутат в документацията на Европейския парламент.  Излишно е да казваме, че и той, както и внесеният законопроект,  се оказаха напълно измислени.